Architect Rem Koolhaas

Het brein

Rem Koolhaas is de founding father van het inmiddels wereldberoemde architectenbureau OMA met kantoren in Rotterdam, New York, Beijing en Hong Kong. De Rotterdam is een van de parels in de Rotterdamse collectie van OMA-ontwerpen, waaronder ook de Kunsthal en het nieuwe Stadskantoor.

In 1975 richtte hij OMA samen met Elia en Zoe Zenghelis en Madelon Vriesendorp op. Hij studeerde af aan de Architectural Association in Londen en publiceerde in 1978 Delirious New York: een Retroactief Manifest voor Manhattan. In 1995 heeft zijn boek S, M, L, XL het werk van OMA samengevat in een roman over architectuur. Rem Koolhaas is leiding gevende van zowel OMA als AMO, de onderzoeksafdeling van OMA, die werkzaam is in gebieden buiten het rijk van de architectuur. Zijn werk omvat het Garage Museum voor Hedendaagse Kunst in Moskou (2015), Fondazione Prada in Milaan (2015), het hoofdkantoor voor China Central Television (CCTV) in Beijing (2012), Casa da Musica in Porto (2005), Seattle Central Bibliotheek (2004) en de Nederlandse ambassade in Berlijn (2003).

Huidige projecten omvatten het hoofdkwartier van de Qatar Foundation, de nationale bibliotheek van Qatar, het Performing Arts Center Taipei, een nieuw gebouw voor Axel Springer in Berlijn en de fabriek in Manchester. Koolhaas is professor aan de Harvard University en in 2014 was hij de directeur van de 14e Internationale Architectuur Tentoonstelling van de Venetiaanse Biënnale, getiteld Fundamentals.

keyboard_arrow_up